Telefon
021 9752
Pentru urgențe – SNUAU 112
Email
office@plmb.ro

DESPRE NOI

INFORMATII DE INTERES PUBLIC

CONTACT

CETĂȚEANUL COMUNICĂ

DIRECTIA COMUNICARE, ANALIZA-SINTEZA SI RELATII CU PUBLICUL

DIRECTIA CONTENCIOS, REGISTRATURA SI LOGISTICA

DIRECTIA DE SIGURANTA SI ORDINE PUBLICA

DIRECTIA CENTRUL ISTORIC

DIRECTIA DISPECERAT OPERATIV INTEGRAT

DIRECTIA ECONOMICA

DIRECTIA CONTROL

ALTE STRUCTURI

MEDIA

/ ACASA / Media / Comunicate

Acțiuni pentru descurajarea parcărilor neregulamentare in centrul Capitalei-05.07.2018

COMUNICAT DE PRESA

 

Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București continuă programul privind descurajareașoferilor care aleg să staționeze sau să parcheze ilegal în zona centrală a Capitalei. 139 de șoferi au fost sancționați in doar 5 zile

 

De la începutul acestei săptămâni, echipajele Serviciului Circulație din cadrul D.G.P.L.C.M.B. au efectuat actiuni de control in zona centrala pentru prevenirea, dar și sancționarea contravențională a conducătorilor auto ce încalcă reglementările în vigoare privind oprirea sau staționarea neregulamentară, fapte prevăzute de O.U.G. 195/2002 și de Hotărârea Consiliului General privind strategia de parcare la nivelul municipiului București.

 

În doar câteva zile au fost depistați 139 de șoferi care au ales ori să ocupe benzile de circulație ale arterelor din centrul Bucureștiului, ori să-și parcheze mașinile pe trotuare împiedicând, astfel, traficul pietonal sau chiar să blocheze parcări întregi. Dintre aceștia, mai mult de jumătate au fost persoane care au refuzat să folosească parcările municipalității obstrucționând cu mașinile lor traficul.

Toți acești conducători auto au fost sancționați cu amenzi in valoare totala de 20.155 lei, după ce echipajele de Circulație au efectuat procedurile de identificare pe baza înregistrărilor foto și video.

De la începutul acestui an, programul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București a presupus acțiuni în urma cărora, doar în zona centrală a Capitalei, au fost aplicate 4308 sancțiuni pentru oprire interzisă și au fost întocmite peste 160 de procese verbale de contravenție pentru staționare neregulamentară. Valoarea totală a amenzilor este de 717.460 lei.

 

Tarifele de parcare in centrul Capitalei

 

Reamintim ca, potrivit HCGMB nr. 322/2018, s-au instituit 3 zone de taxare la nivelul Capitalei. Taxa e de 10 lei pe ora in zona centrala, Zona 0, compusa din 4 sub-zone:

• zona parcajului subteran Intercontinetal , perimetrul delimitat de strazile N. Balcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I;
• zona parcajului subteran din Piata Unversitatii , perimetrul delimitat strazile N. Balcescu - I. Campineanu - Calea Victoriei - Splaiul Independentei - Halelor - I. C. Bratianu;
• zona parcajului suprateran Cocor, perimetrul delimitat de strazile I. C. Bratianu - Sf. Vineri - Calea Mosilor - H. Botev - C. Coposu;
• a patra zona este cea a parcajului suprateran Unirea, perimetrul delimitat de strazile C. Coposu - M. Basarab - Mircea Voda - Unirii - Bratianu.
Tarifele scad la 5 lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe ora pe masura ce ne indepartam de centru. Rezidentilor li se aplica tarife preferentiale.

Zona 1 cuprinde locurile de parcare special amenajate intre zona 0 si perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de strazile:

Piata Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – str. Polona – str. Mihai Eminescu – str. Traian – str. Nerva Traian – bd. Gh. Sincai – str. Lanariei – Calea Serban Voda – bd. Marasesti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B. P. Hasdeu – str. Vasile Parvan – str. Berzei – str. Buzesti – Piata Victoriei

 

In zona 1 se aplica tarife de 5, respectiv 2,5 lei pe ora:

 

- 5 lei/ora – tarif unic de luni pana vineri in intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, in functie de parcaj, in zone unde numarul de vizitatori este mare, de luni pana duminica in intervalul orar 00.00-24.00; dupa intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplica masura suprataxarii la un nivel dublu pentru fiecare ora de depasire.

- 2,5 lei/ora – tarif unic in zilele saptamanii in intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 5 lei/ora .

In ambele cazuri, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

Pentru unitatile hoteliere, complexe comerciale, sali de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe baza de contract tariful este de 5 lei/ora x 24 ore x 30 zile.

Riveranii beneficiaza de un tarif preferential lunar de 100 lei.

 

Zona 2 – cuprinde locurile de parcare special amenajate intre zona 1 si limita administrativa a orasului

 

Tarife utilizabile in zona in zona 2:

 

- 2,5 lei/ora – tarif unic de luni pana vineri in intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, in functie de parcaj, in zone unde numarul de vizitatori este mare, de luni pana duminica in intervalul orar 00,00-24.00 (tariful permite utilizarea unui loc deparcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);

- 1,5 lei/ora - tarif unic in zilele saptamanii in intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 2,5 lei/ora (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);

Tariful preferential pentru unitatile hoteliere, complexe comerciale, sali de spectacole, baze sportive – locuri de parcarerezervate pe baza de contract este de 2,5 lei/ora/24 ore/zi, iar penru riverani – de 80 lei/luna.

Ca si in cazul celorlalte zone, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.