Telefon
021 9752
Pentru urgențe – SNUAU 112
Email
office@plmb.ro

DESPRE NOI

INFORMATII DE INTERES PUBLIC

CONTACT

CETĂȚEANUL COMUNICĂ

DIRECTIA COMUNICARE, ANALIZA-SINTEZA SI RELATII CU PUBLICUL

DIRECTIA CONTENCIOS, REGISTRATURA SI LOGISTICA

DIRECTIA DE SIGURANTA SI ORDINE PUBLICA

DIRECTIA CENTRUL ISTORIC

DIRECTIA DISPECERAT OPERATIV INTEGRAT

DIRECTIA ECONOMICA

DIRECTIA CONTROL

ALTE STRUCTURI

MEDIA

/ ACASA / Media / Comunicate

Atenție, preoți falși! - 19.02.2015

COMUNICAT

 

 

Poliția Locală a Municipiului București atrage atenția asupra falșilor preoți. Îmbrăcați în haine monahale, impostorii reușesc de multe ori să-i păcălească pe enoriașii care merg la marile biserici din Capitală.

 

Poliția Locală a Municipiului București a declanșat, de astăzi, o acțiune de prevenire a faptelor de înșelăciune în zona lăcașelor de cult din Capitală. Concret, acțiunea se referă la acele persoane care – îmbrăcate în haine bisericești – susțin că sunt monahi sau preoți de mir, atrăgând, astfel, credincioși cu scopul de a încasa foloase materiale.

În acest sens, P.L.M.B. a făcut publice imaginile a patru dintre “falsii preoti” care, în timp, au fost surprinși, în mod repetat, că foloseau sutanele pentru a-i înșela pe credincioși, susținând că sunt fețe bisericești care le vor rezolva problemele. Astfel, în funcție de zonă și enoriași, impostorii ori vindeau obiecte de cult (despre care susțineau să sunt sfințite) ori “rezolvau“ acatiste și pomelnice. În cel mai recent caz, I.T.,de 47 de ani, a recunoscut chiar că a și spovedit câțiva din enoriașii unui lăcaș de cult.

Afișele cu imaginile impostorilor vor fi distribuite, în prima fază, la bisericile unde falșii preoți obișnuiau să meargă pentru a câștiga sume din folosirea fără drept a hainelor preoțești. Aici, afișele ar trebui să-i ajute pe enoriași să-i identifice cu ușurință pe impostori. Totodată, alături de imaginile falșilor preoți, P.L.M.B. a publicat și numărul de telefon al dispeceratului instituției (021/9752) la care se poate sesiza prezența acestora, în zona bisericilor .

Utimul caz în care a fost implicată o persoană care câștiga bani din acest tip de înșelăciune a fost cel a lui I.T., în vârstă de 47 de ani. Marți dimineață, bărbatul deghizat în haine preoțești a intrat în curtea bisericii Sf. Anton din Capitală și, în schimbul unor sume de bani, s-a oferit să primească acatiste și să facă pomelnice. În doar câteva minute, bărbatul a strâns, din “donații“, aproape o sută de lei.Demascat de administratorul lăcașului de cult, I.T. a devenit agresiv, a început să blesteme Biserica și să-i scuipe pe credincioșii aflați în curte. Reținut de agenții P.L.M.B.,falsul preot a fost predat Poliției Naționale pentru a fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale.