Telefon
021 9752
Pentru urgențe – SNUAU 112
Email
office@plmb.ro

DESPRE NOI

INFORMATII DE INTERES PUBLIC

CONTACT

CETĂȚEANUL COMUNICĂ

DIRECTIA COMUNICARE, ANALIZA-SINTEZA SI RELATII CU PUBLICUL

DIRECTIA CONTENCIOS, REGISTRATURA SI LOGISTICA

DIRECTIA DE SIGURANTA SI ORDINE PUBLICA

DIRECTIA CENTRUL ISTORIC

DIRECTIA DISPECERAT OPERATIV INTEGRAT

DIRECTIA ECONOMICA

DIRECTIA CONTROL

ALTE STRUCTURI

MEDIA

/ ACASA / Media / Comunicate

Călugăr fals - 27.10.2016

COMUNICAT

Îl cheamă Sorin P., are 41 de ani și, de curând, și-a ales un hobby: să facă pe călugărul. E cunoscut la fieșice pelerinaj ca “preotu’ cu feisbucu’ ” – vinde icoane cu Maica Domnului pe spatele cărora și-a înscris adresa sa virtuală. E unul din impostorii găsiți de agenții Poliției Locale a Municipiului București la pelerinajul care se desfășoară la Patriarhie.

 

Până azi, în cele șase zile ale pelerinajului de la Patriarhie, Sorin P. a fost sancționat de trei ori. Atât de cunoscut a devenit falsul călugăr în zona unde sunt depuse moaștele Sfântului Dimitrie, că s-a ales și cu o poreclă: Mărgică (personajul unui fals monah dintr-un binecunoscut serial).

Prima dată, “Mărgică” a fost găsit de agenții Poliției Locale a Municipiului București și de cei ai Patrulei Călare tocmai când își propovăduia marfa în mijlocul târgului cu obiecte de cult, aflat în Parcul Unirii. Ca la bâlci, falsul preot striga că are icoane la reducere. Doar că marfa nu era a sa, ci a unui comerciant care, cu încredere, îl lăsase pe “monahul de la Constanța” să-i păzească standul. Așa că “Mărgică” se apucase să-i vândă marfa la preț redus. Când a fost reperat, “Mărgică” a uitat și să-i dea banii câștigați până atunci proprietarului uimit că respectivul călugăr nu avea nicio treabă cu viața de “obște mănăstirească”. Sorin P. nu a putut să justifice de ce era îmbărcat în rasă și sutană și nici de ce se apucase de ilicit. Asta, fiindcă el reușise să mai plaseze – contra cost -, enoriașilor creduli, și câteva iconițe de hârtie pe spatele cărora se afla înscrisă adresa sa virtuală.

A doua oară, falsul călugăr a fost prins când, la rândul pelerinilor, împărțea, pe bani, manifeste anti Arsenie Boca. În paralel, Sorin P. își desfășura și principala sa activitate: cerea bani enoriașilor, de milă. Straiele bisericești și mina de cuvios i-au făcut pe mulți credincioși să-i dea bani de pomană. Apelarea la mila publicului, mai ales că a fost făcută în port preoțesc -  pe care nu avea niciun drept să îl poarte -, a fost sancționată cu avertisment, după ce agenții locali l-au scos pe bărbat din zona pelerinilor.

În fine, chiar de hramul Sfântului Dimitrie, “Mărgică” a hotărât să țină un fel de slujbă paralelă. Chiar în piațeta de lângă Patriarhie, falsul călugăr a început să propovăduiască o dogmă personală, reușind să-i tulbure atât pe pelerini cât și pe unii prelați aflați la slujbă. După ce și-a strigat “învățătura”, pe motiv că “ o înaltă față bisericească” l-a urmărit ca să-l ia la bătaie, falsul monah a rupt-o la fugă la vederea agenților locali din cadrul Serviciului Intervenții. A fost prins și sancționat pentru tulburarea ordinii și liniștii publice .

Sorin P. are, totuși, o istorie legată de Biserică. Conform mănăstirii din județul Constanța, unde “Mărgică” susținea că a fost călugărit, impostorul a fost dat afară de aproape un an. Mai mult, Sorin P. este acuzat de monahii de la Constanța de vagabondaj și de activități ilicite.

În acest an, pe lângă Sorin P., la evenimentele de la Patriarhie desfășurate cu ocazia Sf. Dimitrie, agenții Poliției Locale a Municipiului București au mai depistat încă două persoane care – neavând nicio legătură cu Biserica Ortodoxă Română – purtau sau aveau asupra lor haine sau obiecte de cult pe care le foloseau în scopul de a face profit.